Το ιστιολόγιο αυτό είναι κατά βάσιν ένα προσωπικό σημειωματάριο με την έννοια της ευθύνης --τουλάχιστον μέχρι στιγμής-που συγκεντρώνει εικόνες (κινούμενες και όχι) και σκέψεις ,μπορεί και στίχους ,για την παρατήρηση και την ανάπτυξη μιας συλλογικότητας δίπλα στο πάρκο.Το πάρκο έχει πολλά και σπάνια πουλιά ,καθώς και παιδιά ,που είναι θαύμα να τα παρατηρεί κανένας.Σαν ταπεινός παρατηρητής.Έχει και σιωπές χρήσιμες για να μετριέται και να βιώνεται ο χρόνος κατά το δοκούν.

Mιλάμε πάντα για το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, δίπλα στο Πάρκο Τρίτση.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Paul Klee








Ένας ζωγράφος που έπαιζε μουσική στους πίνακές του.
Ο Paul Klee (1879-1940), ζωγράφος του 20ου αιώνα, λάτρευε τον Μπαχ, τονΧάιντν και ιδιαίτερα τον Μότσαρτ. Στα επτά του σπούδαζε βιολί και ήταν μόλις έντεκα χρονών όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σαν επαγγελματίας μουσικός στην Ορχήστρα της Βέρνης...Ο Klee υποστήριζε πως η μουσική «τάξη» του Μπαχ και του Μότσαρτ ήταν τέλεια,.. Συχνά, οι πίνακές του θυμίζουν παρτιτούρες ή σελίδες βιβλίων .Μουσικά σύμβολα επαναλαμβάνονται σε ελεύθερα ή αυστηρά σχήματα, δημιουργώντας ρυθμικές φιγούρες που μπορούν πια να ολοκληρωθούν στην περιοχή των πλαστικών τεχνών.Όπως από τον καιρό του Πυθαγόρα οι σχέσεις των μουσικών διαστημάτων εκφράζονται με μαθηματικές αναλογίες, έτσι και στο έργο του Klee η σχέση ανάμεσα στα διάφορα μέρη του ζωγραφικού πίνακα στηρίζεται στην «αφηρημένη» ακρίβεια των αριθμών.
Και το γνωρίζουμε όλοι: οι αριθμοί είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε για να περιγράψουμε το σύμπαν.
Ο χρόνος, ένα θεμελιώδες στοιχείο της μουσικής εισάγεται και στη ζωγραφική από τον Klee. Eίχε καταφέρει να αποδώσει στη ζωγραφική την “τέταρτη διάσταση” που έλειπε: τον χρόνο.
Η παράμετρος χρόνος διατρέχει το έργο του από την πρώτη γραμμή που σχεδιάζει ως την ολοκλήρωσή του. 
Το παιχνίδι των εικόνων, οι ζώνες διαφορετικής πυκνότητας μέσα στο ίδιο το έργο, που αυτό δημιουργεί, δημιουργούν την εντύπωση ότι τα σχήματα θα αρχίσουν να κινούνται, να χορεύουν.Οι πολυφωνίες του, αποσκοπούν στον συγχρονισμό των αισθήσεων
Το έργο του λειτουργεί όπως η μουσική. Είναι ένας παράλληλος και αυτόνομος κόσμος που με μυστηριώδη τρόπο ακουμπά τον πραγματικό.Μιλά στις αισθήσεις μας με τον τρόπο της μουσικήςΗ ζωγραφικήτου είναι, για πολλούς, η μουσική δωματίου της σύγχρονης τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: