Το ιστιολόγιο αυτό είναι κατά βάσιν ένα προσωπικό σημειωματάριο με την έννοια της ευθύνης --τουλάχιστον μέχρι στιγμής-που συγκεντρώνει εικόνες (κινούμενες και όχι) και σκέψεις ,μπορεί και στίχους ,για την παρατήρηση και την ανάπτυξη μιας συλλογικότητας δίπλα στο πάρκο.Το πάρκο έχει πολλά και σπάνια πουλιά ,καθώς και παιδιά ,που είναι θαύμα να τα παρατηρεί κανένας.Σαν ταπεινός παρατηρητής.Έχει και σιωπές χρήσιμες για να μετριέται και να βιώνεται ο χρόνος κατά το δοκούν.

Mιλάμε πάντα για το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, δίπλα στο Πάρκο Τρίτση.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το μουσικό-κοινωνικό πείραμα "El Sistema" στην Ελλάδα


19.jpg


Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα αρχίσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση μιας κοινής Ελληνο-βενεζουελάνικης συμφωνικής ορχήστρας νέων, ηλικίας 17-24 χρόνων, μιας ορχήστρας υψηλοτάτου επιπέδου που θα τελεί υπό τη αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, καθώς και του Ελληνικού El Sistema – Κοινωνική Δράση για τη Μουσική.
Αυτό ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα (Τρίτη) στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Rodrigo Chavez Samudio, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπ. Πέγκας και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού El Sistema - Κοινωνική Δράση για τη Μουσική  Μιχάλης Μεσσήνης.
Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα (Τρίτη) 14 Ιουνίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται το εγχείρημα, δίνοντας μια γεύση στο κοινό της Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Σύστημα Ορχηστρών Νέων της Βενεζουέλας, γνωστό και ως El sistema.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε  ότι από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες (ακροάσεις, κλπ) για τη συγκρότηση της κοινής Ελληνο-βενεζουελάνικης συμφωνικής ορχήστρας νέων, ηλικίας 17-24 χρόνων. Η ορχήστρα αυτή θα δώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μία στο Ηρώδειο και μία στη Βενεζουέλα. Για το σκοπό αυτό θα έρθουν καθηγητές από τη Βενεζουέλα να συμμετάσχουν στις ελληνικές επιτροπές ακροάσεων. Ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, συγκρίνοντας τις ομοιότητες των δύο πολιτισμών και τους κοινούς δεσμούς που έχουν στον τομέα της μουσικής.
Το μουσικό-κοινωνικό φαινόμενο El Sistema αποτελεί μια έμπνευση του οικονομολόγυς και ερασιτέχνη μουσικού από το Καράκας José Antonio Abreu αναλογιζόμενος την κοινωνική κατάσταση στην Βενεζουέλα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μεγάλωνε μέσα στη φτώχεια, την βία και την εγκατάλειψη, ο Abreu Abreu, μερικοί δάσκαλοι εθελοντές και 11 παιδιά μαζεύthkanι για να φτιάξουν ορχήστρα με την πεποίθηση ότι η κλασική μουσική δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη μόνο στην ανώτερη τάξη αλλά δικαίωμα και εφόδιο ζωής των μη προνομιούχων. H αθρόα, στη συνέχεια προσέλευση πολλών παιδιών είναι σαφές ότι δεν βασιζόταν  στην αγάπη τους για την μουσική που δεν γνώριζαν αλλά πρωτίστως στην ενστικτώδη ανάγκη τους να ενταχθούν σε μία δημιουργική ομάδα, να είναι μέρος συνόλου που παράγει έργο.
Η δομή του συστήματος έχει την βάση της στις πολύ μικρές ηλικίες,  με τα núclei, δηλαδή κέντρα εκπαίδευσης σπαρμένα σε όλες τις πόλεις της Βενεζουέλας, όπου γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά από δύο χρονών, με μόνη προϋπόθεση την καθημερινή τετράωρη συμμετοχή τους στην μουσική εκπαίδευση. Εκπαίδευση που διαφοροποιείται από την δυτική στο γεγονός ότι δεν στηρίζεται στην μοναχική μελέτη (μελανό σημείο στην χαρά που υπόσχεται η μουσική). Τα μαθήματα είναι ομαδικά και υποχρεωτικά καθώς επίσης η δημιουργία μικρών συνόλων που χρησιμοποιούνται και ως ομάδες μελέτης και η συμμετοχή αυτών στις ορχήστρες, από την πρώτη στιγμή της επαφής των παιδιών με το όργανο. Τα μουσικά σχήματα που ξεχωρίζουν  έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ορχήστρα. Με λίγα λόγια Το Σύστημα καλλιεργεί την ομαδική δουλειά, την συνεργασία, την υπευθυνότητα και την κοινωνικότητα εξυπερετώντας με τον καλύτερο τρόπο το σκοπό του προγράμματος. Όπως πολλάκις αναφέρεται σε συνεντεύξεις των ανθρώπων της διοίκησης του El Sistema, ο σκοπός ποτέ δεν ήταν η αναζήτηση ταλέντων αλλά η καλλιέργεια του ταλέντου, με στόχο μια κοινωνία με πολίτες «οπλισμένους» με αυτοεκτίμηση.
Το αποτέλεσμα του προγράμματος El Sistema είναι αυτή τη στιγμή στην Βνεζουέλα να υπάρχουν 60 παιδικές ορχήστρες (από 2 έως 12 ετών), 120 νεανικές (πάνω από 12 ετών), 30 επαγγελματικές, 120 κέντρα εκπαίδευσης, αμέτρητα μουσικά σύνολα και η Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela (με μέλη τους καλύτερους των τοπικών ορχηστρών ηλικίας από 12 έως 26 ετών) το καμάρι της χώρας, Στο μουσικό οικοδόμημα εμπλέκονται ως μαθητές, δάσκαλοι, συνθέτες, οργανοποιοί και ό,τι άλλο  αφορά την μουσική 250.000 άνθρωποι. Το 80% των παιδιών που η διαδρομή της ζωής τους πέρασε μέσα από το El Sistema  συνεχίζουν ν’ ασχολούνται με την μουσική και μάλιστα πολλές φορές ως εθελοντές δάσκαλοι στη νέα γενιά του Συστήματος, η δική τους συνεισφορά στο όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας, απόρροια της εκπαίδευσης που δέχθηκαν.


El Sistema


Δείτε το  Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: